Varmt välkomna till Hund i Centrums nystartade blogg!
Här kommer vi skriva både matnyttig information och fakta, blandat med kuriosa och tankar från oss fröknar.
Vi tänker att vi kickar igång med ett ämne som ofta kommer upp till oss i samband med att hundägare börjar fundera på det här med hunddagis. Vad krävs av hunden och vad krävs av ägarna för att hunden ska trivas och må bra på dagis?
Vi ska försöka bryta ner det så det blir lättsmält och förståeligt, men till att börja med så är såklart alla hundar individer. Det är viktigt att komma ihåg! Vissa hundar är i princip födda till att gå på dagis medan andra behöver en lång inskolningsperiod för att inte bara lära känna hundarna, utan även miljön och framförallt personalen. Ålder har också stor påverkan på hunden hur lång tid en inskolning tar, och det kan faktiskt även vara rasbetingat (detta djupdyker vi dock i framöver).
Alla hundar är individer!
Vi på Hund i Centrum har en lägre åldersgräns på 4 månader och en sådan liten bebis har ju egentligen inga förväntningar på vad som komma skall och tar livet med en klackspark, lever minut för minut, eftersom valpen inte har särskilt många erfarenheter än. En sådan valp brukar vara ganska “lätt” att skola in i en grupp och den bryr sig inte särskilt mycket om det där med rutiner och hussar och mattar och sånt’. Den kissar när den kissar och tuggar på saker när den är sugen, även om det är både inomhus och en soffkant… Detta medför ju egentligen inga problem för hunden alls, även om det såklart är mer jobb för personalen, precis som för ägarna! Det häftiga med valpinskolningar är att få följa dem i sin uppväxt då det händer så extremt mycket med valpen på kort tid. När valpen växer upp och blir lite mer av en tonåring så kan vi till och med behöva byta grupp ganska snart, då personligheten förändras snabbt och valpen kan enkelt “växa ur” sin grupp. Då byter vi flock för att hitta kompisar som passar hundens temperament och aktivitetsnivå just där och då.
Att tänka på inför en valpinskolning är egentligen att samarbeta så mycket som möjligt med personalen och lyssna på personalens önskemål och råd. Fortsätt ensamträna hemma, jobba på som ni gör med rumsrenheten och håll hunden aktiverad och stimulerad, men låt den sova om den behöver. Det är trots allt en bebis och det är inte säkert att valpen hinner sova så mycket som den bör under dagistid. Fördelen med att hunden är ung när den börjar på dagis är att den lär sig hundspråk och kommunikation tidigt och under kontrollerade former. Dagishundarna är redan vana kommunikatörer och personalen finns där hela tiden för stöttning och vägledning och detta tillsammans gör att valpen snabbt känner sig trygg med både hundkompisar och människokompisar.
En medelålders hund kommer med lite mer erfarenheter och dessa är ju verkligen helt individuella! En hund som har bara fina erfarenheter av hundar och som är mer social och inte har särskilt stora problem med att vara ensam har ju goda förutsättningar för att ha det lattjo lajban på dagis, medan hundar som ofta hamnat i gruff och som kanske har separationsångest kan behöva lite längre tid på sig för att komma till ro både i gruppen och i miljön på dagis.
En hund som ni vet har lite svårigheter för människor, hundar, miljöer eller andra saker kan absolut börja på dagis, men det kan ta lite längre tid för hunden att trivas på riktigt och inte bara “acceptera läget”. En del hundar med svår ångest kan ge intryck av att “allt går bra” fast de egentligen bara har stängt av och känner en hjälplöshet. Där är det viktigt att ni som ägare är lyhörda inför personalens information och verkligen jobbar tillsammans med personalen på hemmafroten för att det ska gå i rätt riktning. Personalen är utbildad inom hund och kan se om det är så att hunden mer låtsas att allt är bra, eller om den faktiskt tycker att dagis är berikande och roligt. Det är svårt för er ägare att se in i dagismiljön och personligheten som er hund får i flock, även om personalen beskriver en hund som inte alls beter sig så hemma! Den kommentaren får vi ofta, ”så gör den inte hemma”. Vi vet 😉 Oftast bildar hunden en till personlighet som passar dagis! Ibland kan vi få det värre än vad ni har det hemma och ibland är det tvärtom; er hund är en liten stjärna på dagis men en riktig byracka hemma. Det är helt normalt och inget att grubbla över och i dessa lägen är kommunikationen med personalen ännu viktigare om det visar sig att ni inte känner igen beteenden.
Förberedelser
Ett tips för en lyckad inskolning är att börja träna ensamhetsträning tidigt. Det är skillnad på om hunden “inte gillar” att vara ensam hemma, eller om hunden faktiskt har separationsångest, och detta kräver olika medel för att lägga upp en ordentlig och hållbar träning. En hund som inte gillar att vara ifrån sina ägare kan tränas till att tycka det är helt okej och acceptera situationen, medan en hund som har separationsångest behöver mer av terapi än träning.
Aktivera och stimulera hunden ordentligt! Se till att hunden får utlopp för naturliga beteenden både fysiskt och mentalt för då är det lättare för hunden att processa alla intryck och känna större lugn i dagismiljön och det gäller faktiskt alla hundar, även de som tycker det är superkul på dagis.
Varför då? Hundarna sover ju som stockar när de kommer hem från dagis och är inte alls sugna på en timme nosework, en springtur i skogen eller en kvällskurs! Vi vet. Hundarna har förmodligen hållit låda hela dagen, busat med kompisar, hållit koll på boxarna runt omkring, lyssnat och varnat på främlingar, deltagit i ylkedjor och dessutom varit aktiva på promenader! Om vi vänder på steken:
En hund som aktiveras, stimuleras och motioneras hemma blir automatiskt lugnare på dagis för då är den ju trött på rätt sätt. På dagis strävar vi efter att ha en lugn och harmonisk inomhusmiljö för att exakt alla ska trivas. Självklart får hundarna ligga och busa och snacka med varandra, men att den här toppen av hyperaktivitet ska tillgodoses på dagis är faktiskt en omöjlig ekvation. Det kommer resultera i att hunden tömmer ut all energi den har sparat på hela kvällen och under natten och fullkomligt exploderar när den kommer in på dagis. Den kastar sig över kompisarna, frågar inte om lov om lek utan bara röjer runt som om den vore på en fotbollsplan för att en gruppkompis då ska behöva ryta ifrån ordentligt för att hunden ska lyssna och lugna ner sig. Om det dessutom är en tuff rackare med för mycket energi så kan detta såklart generera i det värsta scenariot: Ett slagsmål!
Personalen på dagis tränar från dag 1 att hundarna ska gå lugnt och fint in till kompisarna på morgonen för att hälsa artigt och sen antingen gå och lägga sig tillsammans med kompisarna eller bjuda upp till lite morgonbus. Detta är inget som behöver gå överstyr, men det förstår inte alla.
Om hunden får blåsa ur sig alla myror i benen på morgonen, så går den gärna in på dagis och dricker vatten och tar en morgonlur och dagen blir mer balanserad för alla inblandade.
Aktivering och stimulans är så himla viktigt i en hunds liv att vi inte kan trycka mer och tjata mer kring det. Det innefattar så otroligt mycket av en hunds livskvalitet att vi kommer att skriva ett separat inlägg om det senare, men vi vill ändå nämna det så ofta vi bara kan. Läs er hund! Vi kan nästan lova att er hund ger er tydliga signaler och kommunicerar mycket om vad den behöver och vill göra, och det är upp till er som ägare att tillgodose detta. Om ni har en lyckad aktivitetsnivå med rätt verktyg så kommer allt annat ni behöver träna på, gå mycket lättare och fortare för er för att hunden är mer balanserad och fokuserad.
Det här med socialisering då? Vad är det och varför är det viktigt?
Vi tror att när vi säger att valpar och unghundar ska socialiseras så är det många som tänker att de ska leka med andra hundar. Ofta ser vi att den socialiseringen utspelar sig i en rastgård, gärna med främmande hundar, hälsa på hundar i koppel på promenader hemma och åka iväg och hälsa på kompisar och familjens hundar.
Det är inte riiiktigt den typen av socialisering vi talar om.
Om vi tittar på en dagismiljö så handlar hundens vistelse om att kunna umgås och faktiskt leva med hundar. Detta innefattar sova med andra hundar, äta med hundar, promenera med hundar och leka med hundar. Inget av detta (förutom en möjlig chans till lek) kan tränas på i nämnda situationer. Knappt lek heller, då det ofta inte uppstår lek mellan främmande hundar på två sekunder i en rastgård, utan då handlar det om att hundarna försöker lära känna varandra. Det är kommunikation till 100% för att undvika missförstånd, det är jaga/jagas och när man blir jagad av en okänd hund så är det inte helt säkert att det är så tryggt och roligt, utan bara ytterligare en anledning till kommunikation för att undvika missförstånd och olyckor. Att leka med hundar som man känner är en helt annan sak, då blir det lek på riktigt för hundarna vet redan vart de har varandra och kan varandras signaler och språk.
Det vi vill att ni tränar på är att umgås med hundar under lugna omständigheter. Att hunden lär sig att det inte behöver vara fullt-ös-medvetslös bara för att det befinner sig en annan hund omkring den. Gå promenader istället för att släppa i en rastgård innan de lärt känna varandra, fika ihop, sitt utanför en rastgård och titta på andra hundar som leker etc. Sänk förväntningarna och jobba på att hunden lär sig att det inte är en sån big deal! En hund är ju bara en hund! Tänk om det vore så enkelt va?
Detta går givetvis mycket bättre om hunden är välaktiverad innan 😉
Så för att koka ner det hela till en lyckad inskolning och en framtida fin tid på dagis kan ni tänka på:
Aktivering
Ensamhetsträning
Socialisering
Passivitetsträning
Koppelgående
Alla dessa saker kan variera i hur enkla eller svåra de är för olika individer, så därför är det bra att sätta igång så tidigt som möjligt med det så ni hinner utvärdera vart ni behöver lägga lite mer krut! Och, känner ni att ni saknar verktyg eller kunskap för att lyckas med något så var inte rädda för att ta hjälp. Det finns otroligt duktiga instruktörer och beteendeutredare som brinner för att hjälpa hundar och ägare så hör av er. Ni kan bara vinna på det!
Nu är vi äntligen igång så håll utkik efter nästa inlägg och tipsa gärna om det är något som ni vill att vi skriver om!
Kram,
Hund i Centrum