Den största sommarfaran för hunden är onekligen värmeslag. Den vanligaste orsaken är hundar som lämnas i varma bilar eller som motioneras för hårt varma sommardagar. Varje år inför sommaren påminns vi i media om hur varmt det faktiskt kan bli i en bil under kort tid, men ändå händer det inte allt för sällan att hundar lämnas i bilen och far illa. Hundar kan inte reglera värmen genom att svettas så som vi gör genom huden och de blir därför varma snabbare än vi människor. Genom att hässja – flämta med munnen öppen – samt i någon mån genom trampdynorna, kan hunden reglera värmen, men inte så effektivt. 

Undvik att lämna din hund i bilen på sommaren – planera i stället din tillvaro så att du inte behöver ha hunden med då du ska ut och handla eller uträtta ärenden! Motionera inte din hund hårt mitt på dagen utan planera i stället in motionen till tidiga morgonen eller sena kvällen!

Tabellen nedan illustrerar hur varmt den kan bli i bilen beroende på temperaturen utomhus.  

Via följande länk till Evidensias vårdguide kan du läsa mer i detalj om just värmeslag hos hund och få en massa bra information och tips: https://evidensia.se/djurvardguiden/varmeslag-hund-ett-livshotande-tillstand/