Innan du börjar skola in din hund på hunddagis kan det vara bra att ha tränat den på att vara ensam hemma så att den inte lider av separationsångest. Även om det finns hundkompisar och hunddagisfröknar på dagis så ger du din hund bästa förutsättningarna att trivas på dagis och kunna koppla av om den kan klara av att vara ensam utan dig stundvis.

Här tänkte vi tipsa er lite kort kring hur du kan komma igång med ensamhetsträningen hemma samt lägga upp en liten plan för hur du kan göra om din hund tenderar att bli orolig då den ska vara för sig själv.

Innan du kör igång är det bra om din hund har fått motion och/eller aktiverats ordentligt så att den känner sig lugn, trött och nöjd – detta för att ge den rätt förutsättning att lyckas.

Ensamhetsträning går ut på att vänja hunden att vara ensam successivt. 

Börja med att träna hunden en kort stund att vara i ett annat rum än där du själv är (flera ggr om dagen). Stäng inte dörren utan skilj av med en grind el dyl så din hund kan se dig. Kan din hund äta eller pyssla med något så ge den t ex ett ben eller en aktiveringsleksak att leka med. När detta fungerar och går bra korta stunder, kan du successivt öka på tiden. 

Du kan också börja med att inte låta hunden följa med in i badrummet t ex. Tänk på att inte förstora avsked och återseende då du lämnar hunden i annat rum.

När hunden klarar av att vara själv i ett annat rum en lång stund kan du gå vidare i träningen. Fortsätt med att gå till hallen och klä på dig ytterkläder utan att faktiskt lämna hunden ensam. Träna flera gånger om dagen – gå ut i hallen och ta i, alternativt  klä på dig något ytterplagg.  Så småningom ska du kunna ta på dig allt utan att hunden blir orolig. När du tränar är det bra om hunden har en bestämd plats i hallen där den kan ligga och du kan se att den håller sig lugn. Det kan vara bra att ge hunden något att sysselsätta sig med.

Öka inte svårighetsgraden för snabbt – hunden ska hela tiden klara av att vara lugn och trygg. När hunden är lugn då du tagit på dig alla kläder och står en stund i hallen är det dags att lägga handen på dörrhandtaget och kanske öppna dörren och se hur hunden reagerar. Det kan vara så att nästa steg är att öppna dörren flera gånger varje dag och om hunden inte verkar bli orolig kan du också gå ut några sekunder och stänga dörren.

Går detta fint tränar du att vara borta en kort stund från sekunder till ett par minuter, för att sedan öka till tio minuter och så vidare om det hela tiden går bra. Om hunden blir orolig måste du backa tillbaka i träningen till ett lättare stadium där hunden är lugn. Tänk alltid på ditt beteende vid avsked och återkomst – inget dramatiskt agerande och inte tycka synd om hunden utan ett lugnt och sansat avsked eller hälsning.

Öka inte svårigheten för snabbt för då lyckas inte träningen! Tänk på att anpassa träningen i enlighet med det din hund klarar av. 

Vid både hämtning och lämning på dagis under inskolningen är det bra att tänka på vad man själv utstrålar. I vår välvilja att göra intima avsked t ex pussa, gulla, kalla in för en extra “hejdå-kram” kan vi skapa en osäkerhet hos hunden över att nu väntar ett hejdå ifrån husse/matte. 

Lycka till!!!