En av sommarens faror för våra hundar är huggormen. Jag (Jeanette) har själv varit med om detta då min hund Djiba blev biten vid 4 månaders ålder. Hon sprang lös uppe i Delsjön – på väg tillbaka till parkeringen och bilen såg hon något spännande i gräset vid kanten av vägen och sprang med en valps nyfikenhet fram för att undersöka vad det var. Innan jag hann se något stack hon ner nosen, skrek till och skuttade bakåt.

Jag tittade i gräset och såg en hel hög med huggormar som slingrade omkring. Omedelbart fick jag tag på min valp och undersökte henne och kunde då se att hon hade ett bitmärke på nosen. Tur i oturen tänkte jag, då giftet rör sig snabbare genom kroppen om hunden blir biten i tassen. Jag lyfte upp henne och sprang till bilen omedelbart. Vi körde i ilfart till närmaste veterinärmottagning som var Evidensia på Ingeborgsgatan.

På vägen dit ringde jag upp veterinärkliniken så de var förberedda på att vi skulle komma in. Redan efter ett par minuter i bilen började Djibas nos, ansikte och hals att svullna upp rejält och hon flämtade och var kraftigt allmänpåverkad. Väl framme hos veterinären ca 15 minuter efter det att hon blivit biten togs vi emot omedelbart och efter undersökning lades hon in för att få antiserum då veterinären bedömde att det var nödvändigt för att hon skulle kunna klara sig.

Allt gick, som tur var bra och jag kunde hämta hem henne efter ca ett dygn igen. Då vi vid senare tillfälle fick komma in för att ta prover och se att giftet inte påverkat hennes inre organ på något bestående sätt, visade proverna att så inte var fallet. Men detta var verkligen en skräckupplevelse och än idag är både jag och Djiba väldigt försiktiga ute i markerna just med tanke på ormar.

I efterhand när jag analyserar min reaktion och mitt agerande tycker jag att jag agerade helt ok, men i lägen som dessa när man blir stressad, orolig och pulsen slår hårt, är det inte alltid lätt att veta hur man ska reagera. Jag tipsar er därför om att läsa om ormbett på Evidensias informationssida där man kan få info om hur man bör agera i en situation där ens hund har blivit biten av en huggorm samt vad som händer i hundens kropp då den blivit ormbiten. Det kan vara bra att ha läst på och vara mentalt förberedd i den händelse man hamnar i en sådan situation. 

https://evidensia.se/djurvardguiden/hund/?q=ormbett

Vi önskar er alla en skön och ormfri sommar, Jeanette & Djiba